reklama

KAWA, COLA I KWAS CHLEBOWY

KAWA, COLA I KWAS CHLEBOWY

****************Najwartościowszym napojem jest mleko, które jest znakomitym żródłem wapnia. Dzięki niemu możemy być pewni, że nasz maluch w przyszłości będzie miał zdrowe ząbki i mocne kości. Nowoczesne technologie sprawiły, że już trzy letnie dziecko może pić mleko wprost z kartonika (UHT).Napoje typu: coca-cola, fanta, pepsi i inne gaszą pragnienie, ale dodatki w nich zawarte ( m.in. cukier, konserwanty i różnego rodzaju E) nie działają leczniczo i zdrowotnie na nasz organizm.Kawa pita w niewielkich porcjach posiada wręcz pozytywne oddziaływania (dotlenia organizm, przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona czy też cukrzyce typu II), ale pita bez umiaru podstępnie szkodzi (np. powoduje choroby serca, próchnicę zębów).Soki są żródłem witamin i gaszą pragnienie (szczególnie te schłodzone), lecz pite w dużych ilościach mogą prowadzić do nadwagi (zwłaszcza dosładzane lub z dodatkiem słodzików).Woda niegazowana mineralna odznacza się całą gamą drogocennych składników odżywczych i minerałów, a pić ją mogą praktycznie wszyscy. Znakomicie gasi pragnienie, ale pamiętajmy, że po te najlepsze musimy przespacerować się do apteki, a nie do supermarketu.Wybór należy do nas i dlatego zachęcam dzisiaj do sięgnięcia po szklaneczkę kwasu chlebowego, a tak dla zdrowotnej odmiany. To nic, że nie pamiętamy jego dobroczynnego działania, zaraz sobie wszystko przypomnimy.Kwas chlebowy gości na naszych stołach od X wieku, a mieści w sobie całą gamę witamin z gruby B, witaminę C, która uchroni nas przed grypą! Ponadto posiada: enzymy i bakterie kwasu mlekowego, składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego, które pomogą nam w walce z takimi chorobami jak m.in: osteoporoza, cukrzyca, choroba Parkinsona, nowotwory, klimakterium, stwardnienie rozsiane.***************KWAS CHLEBOWY:kilka kromek wysuszonego w piekarniku razowego chleba,1 dkg drożdży,1,5 szklanki cukru,kilka litrów bardzo czystej wody.*******************Pokrojony chleb zalewamy 2 litrami wrzącej wody i odstawiamy na noc. Rano wszystko przecedzamy, a w powstałej wodzie rozpuszczamy cukier, drożdże i uzupełniamy kilkoma litrami świeżej, dobrej wody. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do butelek, które trzeba zakorkować. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Osad na dnie jest zjawiskiem normalnym.********************

reklama
reklama
reklama